Irány Erdély

Előszó

Korántsem hazugság azt állítani, hogy határainkon túl, az elcsatolt magyar területek közül, a legcsodálatosabb rész Erdély. Mindemellett a legnagyobb is, és ebből adódóan akad itt bőven látnivaló. Ez az a hely, ahová minden magyarnak el kell jutnia legalább egyszer az életében. Ha pedig úgy döntesz, hogy útra kelsz, érdemes legalább egy hetet rászánnod, mivel sokat kell utazni, hogy a legnevezetesebb helyeket be tudd járni.

 

Ajánlott látnivalók

A határ átlépése után Nagyváradot elhagyva megcsodálhatod a gyönyörű kilátással rendelkező Király-hágót. Továbbhaladva, Bánffyhunyad csicsás házai után, Mátyás királyunk szülővárosa, Kolozsvár esik útba. Itt érdemes megnézni az Apátságot, a Fellegvárat és ha már Mátyás szülővárosáról van szó, akkor a szülőházát és lovas szobrát. Kolozsvár után a híres Tordai hasadék következik a szintén híres Tordai sóbányával. A sóbányába mindképp érdemes bemenni, mert felejthetetlen látnivalók várnak lent a mélyben.

A Tordai sóbánya

Ezután elindulhatsz Marosvásárhely vagy Segesvár felé is. Marosvásárhelyen, amely már Székelyföld része, a várat és a Rózsák terét érdemes megnézni, valamint még a Bolyai múzeumot is. Segesváron pedig az óratornyot és amennyiben bátrabb vagy, az itt született Vlad Tepes, azaz Drakula szülőházát is meglátogathatod. 🙂 Székelyudvarhely egy fenséges ebéd elfogyasztására invitál majd, de természetesen megkóstolhatod a helyi áfonya pálinkájukat is, mert nagyon finom. A közelben található a másik híres sóbánya, a Parajdi sóbánya, valamint Korond település, amit szintén nem érdemes kihagyni, ha nőnemű személy is utazik a társaságodban, mert az egész falu egy nagy kirakodóvásár, ahol a nők előszeretettel töltenek majd el órákat. Itt tuti be lehet vásárolni az otthon maradt szeretteidnek az ajándékokat. Tovább indulva a több mint 80 %-ban magyarlakta település, Csíkszereda következik. Közvetlen szomszédságában található a híres zarándokhely, Csíksomlyó, ahová minden évben több ezer magyar látogat el a búcsúra. Itt található templomban van a híres Szűz Mária kegyszobor, minek köszönheti a térség a hitélet felvirágzását.

Csíksomlyó zarándokhely

Ha már Hargita megyében jársz, feltétlenül menj fel a Madarasi Hargita csúcsára vagy Nyergestetőre, ahol híres emlékező helyek vannak kialakítva rengeteg kopjafával. Nagy eséllyel megtalálod ott a saját településed vagy környékbeli városod emlék kopjafáját is, ahol el tudod helyezni a saját koszorúdat. Ezen felül, tiszta idő esetén, a Hargitáról remek kilátás nyílik a távolba. Télen érdemes visszatérni ide síelni is, mivel több pálya is van kialakítva a hó szerelmeseinek.

A Nyergestetőn is felállított kopjafák magukért beszélnek.

Ezek után észak felé indulva a gyönyörű tájegység, Gyimes következik, amely szívbemarkoló élményt nyújt, hiszen itt található az ezer éves magyar határ. Kicsit messzebb van, Gyergyószentmiklós közelében, de kihagyhatatlan látvány a Békás-szoros. Nem túlzás azt állítani, hogy a legszebb hely Erdélyben. Ne felejtsd el a közelben lévő Gyilkos tó megtekintését sem!

A csodás Békás-szoros

Csíkszeredától dél felé indulva a Szent Anna-tónál lehet egy jót pihenni, de meglátogathatod a Csíkszentsimoni sörmanufaktúra látogatóközpontját is, ahol a finom Csíki sört gyártják. Ha esetleg még nem vettél meg minden ajándékot a férfi ismerőseidnek, itt megteheted. Hazafelé indulva meg lehet állni Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Brassóban is mindenképpen érdemes egy sétát tenni. Nagyszeben felé visz az út tovább, és hosszú utazás során Déva és Vajdahunyad települések következnek ahol, szintén kihagyhatatlan a híres várak megtekintése. Továbbhaladva Temesvár következik, ahol a Hunyadi kastélyt, az Opera teret, a Dóm teret és Szentháromság szobrot érdemes megtekintei. Temesvárról Észak felé indulva Arad az utolsó város a határ előtt, amely a magyar nép szemszögéből nézve az Aradi vértanúkról híres. Sajnos itt az emlékművet már régen lebontották, és egy román katona szobra áll annak helyén. Innen már nincs messze a határ, ahol Szeged felé visszalehet térni az anyaországba.

 

Végszó

Remélem kedvet kaptál e rövid leírás után egy kis Erdélyi kiruccanáshoz. Igaz, egy oldalon nehéz mindent összeszedni a csodálatos tájakról,  tavakról, székely kapukról, sírokról és emlékezőhelyekről, hiszen Erdély területe nagyobb, mint az anyaország területe, természetes, hogy egy hét alatt nehéz is lenne mindent bejárni. Többek közt ezért is van, hogy ha egyszer elutazol ide, akkor mindig vissza fogsz vágyni e helyekre és az ott élő magyar emberek kedves fogadtatására. Hajnalig lehetne tehát sorolni mi minden látnivaló van Erdélyben és Székelyföldön, de ezek csak szavak és képek lennének, melyek nem adják vissza azt az érzést, amit ott tud átélni az ember. A valóságban minden teljesen más. Úgy érzed magad, mint aki visszacsöppent a múltba, és szinte megelevenedik előtted a történelemkönyv. Nagyváradtól Csíkszeredáig, Brassótól Aradig,  mindenhol érezhető a magyar kultúra jelenléte. Sok magyar ember született ott és nagyobbította szép hazánk nevét.