Cukormentes kekszek édesszájúaknak

Ha cukorbetegként szigorú diétát tartunk, vagy éppen fogyókúrázni kezdtünk, ne lepődjünk meg, ha néha dupla olyan erővel tör ránk az édesség utáni vágy. Ez teljesen természetes. A totális aszketizmus és a féktelen lakomák váltogatása helyett az az okosabb megoldás, ha néha megengedjük magunknak az egészségesebb édességeket, pláne így, a farsangi szezon, a hangulatos házibulik ideje táján.
Fontos, hogy a receptek válogatásánál a cukrot, a fehér lisztet tartalmazó finomságokat azért mindenképpen kerüljük el, és hogy ismerjük a megkívánt desszert szénhidrát- és kalóriatartalmát, hiszen ezeket az édességeket is csak mértékkel lehet fogyasztani.

Mi most mandulaliszttel készült, különleges kekszeket mutatunk olvasóinknak, melyek biztosan minden tudatosan táplálkozó ínyencnek megnyerik majd a tetszését! A receptek ismét a Tudomány Kiadó népszerű Receptsarok kiadványából származnak. Ebben a gyűjteményben dietetikusok által ellenőrzött, jól bevált receptek szerepelnek, az ételeket cukorbetegek is fogyaszthatják.

Kókuszos, chiamagos keksz – Kard Éva receptje (Receptsarok 6.)

1 db tápanyagtartalma:
Energia: 61 kcal
Fehérje: 4 g
Zsír: 4 g
Szénhidrát: 3 g

Hozzávalók 16 darabhoz:
150 g mandulaliszt
80 g eritrit
1 tk. vaníliaaroma
½ mk. őrölt fahéj
1 ek. chiamag
2 db tojásfehérje (nagy tojásból)
1 db citrom reszelt héja

Az összes hozzávalót tegyük bele egy tálba, alaposan keverjük el, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (Szükség esetén egy pici vizet keverhetünk hozzá, hogy formázható legyen a massza.) Ezután nedves kézzel formázzunk diónyi golyókat, helyezzük egymástól kicsit távolabb egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd a tenyerünkkel kicsit nyomjuk le. Tegyük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten 13-15 perc alatt süssük szép világos színűre. A sütőből kivéve a még lágy kekszeket a tepsin hagyjuk teljesen kihűlni. Az elkészült kekszet hűvös helyen, letakarva pár napig tárolhatjuk.

Csokis mogyorós keksz – Sárga Diána receptje (Receptsarok 6.)

1 db tápanyagtartalma:
Energia: 231 kcal
Fehérje: 6 g
Zsír: 17 g
Szénhidrát: 12 g

Hozzávalók 10 darabhoz:
150 g zabpehelyliszt
50 g mandulaliszt
1 db tojás
100 g vaj
25 g édesítő
1 tk. sütőpor
1 csipetnyi só
60 g mogyoró
75 g cukormentes étcsokoládé
kevés liszt a nyújtáshoz

Egy edénybe kimérjük a liszteket és hozzáadjuk a sütőport. A mogyorót durva darabokra vágjuk, és a lisztkeverékhez adjuk. Ugyanezt tesszük a csokoládéval is, majd enyhén összekeverjük a száraz összetevőket. Amikor ez kész, veszünk egy másik edényt, amelybe az édesítőt, a tojást és a felolvasztott zsiradékot tesszük. Gépi habverővel habosra keverjük, majd ráöntjük a száraz hozzávalókra, és kanál segítségével összekeverjük őket, hogy egy masszát kapjunk. Amikor összeállt a tésztánk, lisztezett deszkán ujjnyi vastagságú, négyzet alakú formát nyújtunk belőle, és óvatosan a sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Előmelegített sütőben 170 fokon 20 percig sütjük. A sütőből kivéve 10 percet várunk, hogy kicsit kihűljön a tészta. Éles késsel 10 téglalap alakú szeletet vágunk belőle, majd további 20-25 percre visszatesszük a sütőbe, a hőfokot pedig 120 fokra állítjuk. A szeletek így fognak szépen megpirulni és kissé ropogósak lesznek. Amint kihűltek, fogyaszthatjuk is. Ha a kekszeket nem dobozban vagy letakarva tároljuk legalább egy éjszakán át, akkor még ropogósabb süteményt kapunk. Nagyobb adagot készítve pedig jó pár napig fogyasztható.

 

További információk és forrás: https://gyorgytea.hu/, 2019.02.09.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük