Csíki sör

Egy igazi Székely sör.

A sok sör közül miért pont a Csíki sör az, amely itt most megemlítésre kerül? Talán egyik oka, hogy a többi magyar sört bárhol megvehető a boltokban, a Székelyföldön gyártott sört pedig nem fog kapni az ember minden sarkon. A másik ok, hogy nem nagyon hallani olyan emberről, aki miután megkóstolta, azt mondta volna, hogy ez nem jó sör. Igaz, kicsivel drágább az itthon kapható söröknél, de sokuknál többet is tud. Egy igazán zamatos sörről van szó, melynek nagy előnye, hogy nem tartalmaz tartósítószert. Természetesen ennek az előnynek ára is van, hiszen nem lehet hónapokig tartogatni, mert gyorsabban megromlik a társainál. Na de ez nem lehet egy nagy probléma, hisz valószínűleg nem azért vesz az ember sört a nyári kánikulában, hogy hónapokig őrizgesse a polcon. A telített íz mellett az alkoholtartalma is nagyobb az átlagos söröknél, hiszen 6%-os. Többféle ízben is gyártják. Eredeti Csíki sör, Csíki barna, Csíki mézes, Csíki krém, Csíki jégáfonya, Szűretlen és Székely sör nevekkel.

A csíki sör első gyártást 1540-re teszik vissza a sör történelmével foglakozó szakértők. A sör címkéjén a következő olvasható:

Csíki sörfőzés története – múlt és jelen

1584 – A csíki sörfőzés elsős írásos emléke a Possevino jezsuita szerzetes Transilvania kötetében;
1659 – “En, Cik Szeki Menash(a)ghi mester Szent mihali miclos diak főztem vala sert és az Kadbol meghre(s)zegetet(t)e(m) vala okos Ferenczet és Szebeni Petert..”;
1727 – A csíksomlyói kolostor sörfőzdéjének leltára: “Eresztő kád 1 / Viricses kád 6 / Viricses tekenyő / Merő sétár 3 / Feredő kád 2 / Szuszék lakattal 1 / Sóőrlő 1”;
1779 – A Szent Antal kápolna protokolluma helyi sörfőzőket említ;
1890 – A Romfeld család már két sörgyárat is működtet;
1974 – Az ipari sörgyártás kezdete. A hagyományos, népi sörfőzés a kommunizmusban megszűnik, a gyárakat később idegen, multinacionális cégek szerzik meg;
2014 – Csíkszentsimonban újjászületik a legenda. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem egy csíki sörfőzőmesterrel életre kelti az 500 éves receptet, amely a középkori törvények alapján nem használ kémiai anyagot, csak árpát, komlót és vizet.
2017 – Évekig húzódó, igazságtalan jogi támadások eredményeképpen, ideiglenesen elveszítjük a Csíki Sör márkát, de – hála a közösségi összefogásnak – újra visszaszerezzük.

Fogyasszd mértékkel!