Bíborszél – Nem csak Diósgyőrieknek

A zenekar története:

A zenekar alakulásának éve: 1989, Miskolc. Az együttes országos ismeretségre 1991-ben tett szert, amikor a Rákóczi Hanglemezkiadó és a Magyar Televízió által megrendezett ÁB Popfesztiválon a Nem hiszem el című dalukkal közönségdíjasaként végeztek. Még ebben az évben meg is jelent az első albumuk, Szivárvány címmel. A kezdeti pörgős évek után némi kényszerpihenő és kevésbé aktív időszak következett a zenekar életében (katonaság, menedzseri problémák, stb.).

2001-ben, bár kissé megváltozott felállásban, újabb albummal álltak elő Furcsa évek címmel. A korongon szereplő dalokból háromhoz is készült maxi és videoklip. A legnagyobb sikert a lemez húzódala, a Várlak hozta, de az egyedi hangulatú, kissé melankolikus címadó dal, a Furcsa évek és az Igazi kincs is hamar a közönség kedvencévé vált. A Viva+ zenecsatorna Top40-es listáján csaknem három hónapon keresztül volt fenn a dal, és kb. 300 alkalommal játszották le. A megjelenést követő hónapban a kereskedelmi rádiók által készített összesített játszási listán, amelyben a 40 legtöbbet játszott magyar felvétel szerepelt, a 13. helyig jutottak.

2007-ig, a következő lemez megjelenéséig újabb tagok csatlakoznak a zenekarhoz. Ekkor jelent meg az új albumuk Minden más címmel, rajta többek között egy olyan megasláger, mint a New Order True Faith című dalának Bíborszél által átdolgozott magyar változata, a Hiányzol. A dal sikerét hűen tükrözi, hogy a hozzá készült klip jelenleg több, mint 1 milliós nézettség felett van a legnagyobb videó megosztón. Emellett rendhagyó módon, a zenekar történetében először készült egy duett is. A Mintha álmodnék egy igazi lírai szerzemény, amelyben az egykori Bestiákból ismert Bee működött közre.

Újabb tagcseréket követően alakult ki a Bodnár Balázs (dob), Fábián Zsolt (ének), Horváth Balázs (gitár), Tóth Szabolcs (bass) alkotta felállás, és már ez a formáció jegyzi az utóbbi időszak egyik új, a zenekar szülővárosához kötődő, stílszerűen Miskolc címre keresztelt dalát, amely jó úton halad afelé, hogy a várost megéneklő nagy elődök slágereinek nyomdokaiba lépjen. Az új lemez előhírnökeként készült el a legújabb abszolút sláger várományos maxi is, az Őrangyal. A dalhoz készült klip pedig az eddigi legmozgalmasabb, legizgalmasabb és nem utolsó sorban a legszemélyesebb kisfilm a zenekar történetében.

 

A zenekar stílusa:

A Bíborszél stílusát tekintve popzene, többször rockos elemekkel gazdagítva. Zeneileg és hangzásvilágában is egy abszolút érett, populáris, de ezzel együtt letisztult, igényes irányvonalat képvisel, ahol a dalok születésekor az igényes szövegek és a tartalmas mondanivaló ugyanolyan fontos, mint a zenekarra jellemző gazdag érzelem- és dallamvilág.

A zenekar koncertműsora a bőséges saját dalokból álló repertoár mellett olyan nagy klasszikusokkal is kibővül, mint például a U2 egy-egy korszakalkotó szerzeménye, de olykor elhangzik egy-egy Seal, Depeche Mode, Green Day vagy akár Nickelback sláger is.

 

A zenekar tagjai:

Fábián Zsolt – ének

Horváth Balázs – gitár

Hudák Attila – basszus

Bodnár Balázs – dob

 

Diszkográfia:

1991: Szivárvány

1996: Demo ’96

2001: Furcsa évek

2007: Minden más

 

Tervezett koncertek:

2019. január 26. 20.00h Budapest Legenda Sörfőzde

2019. február 23. 17.30h Miskolc Becherovka Miskolci Farsang

2019. március 02. 20.00h Budapest Legenda Sörfőzde

2019. május 04. 20.00h Budapest Legenda Sörfőzde

2019. május 18. 21.30h Miskolc Helynekem

2019. május 25. –.–h ——— Szervezés alatt!

2019. szeptember 14. 20.00h Budapest Legenda Sörfőzde Center

2019 november 23. 20.00h Budapest Legenda Sörfőzde Center

 

Az együttes Miskolc című dala:

 

További információk és forrás: http://www.biborszel.com, 2019.01.27.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük