Rippl-Rónai Fesztivál

A több mint másfél évtizedes múltra visszatekintő fesztivál a város legjelentősebb, leglátogatottabb összművészeti fesztiválja. Varázsát a remek kiállítások és a belváros mediterrán hangulatot idéző, pezsgő életének együttese határozza meg.

Felépítésében, programelemeiben sokszínűséget mutat. A fesztivál alapját Rippl-Rónai József munkássága és világa, a szecesszió és a képzőművészet adja, de teret enged a kapcsolódó művészeti ágaknak is – így válva összművészeti programmá. Megújulása folyamatos, minden évben a hagyományos és új programelemek egyensúlyára törekszik.

Bár összművészeti fesztivál, Rippl-Rónai kapcsán természetesen a képzőművészet a leghangsúlyosabb elem. Ez nem pusztán az ekkor nyíló kiállítások számában jelenik meg, hanem azokban az utcai programokban is, melyek a képzőművészek megjelenését, alkotás közben történő bemutatkozását, illetve a közönség aktív részvételét teszik lehetővé.

A fesztivált minden évben május utolsó hetében, csütörtöktől vasárnapig rendezzük meg.

E programok az aktív, cselekvő részvételt, az alkotást állítják középpontba. Megvalósításukban a lehető legszélesebb körű együttműködés valósul meg a város alkotóművészettel foglalkozó intézményei és civil szervezetei között (egyetem, művészeti iskolák, képzőművészeti egyesületek). Az utcai „street art” programok (kalligráfia, napnyomatok, optikai játékok, portrérajzolás, pólótuning stb.) a belvárosban valósulnak meg.

A Rippl-Rónai-villa (Rippl-Rónai József egykori otthona) fontos rendezvényhelyszín, programjai Rippl-Rónai világát, a szecesszió korának hangulatát idézik, az elmélyülésre, elvonulásra is vágyó idősebb korosztály számára kínálnak igényes programokat (író-olvasó találkozó, paint cocktail, Rippl-Rónai kora gasztronómiájának bemutatása).

A képzőművészeti programokat a Kossuth téren felállított nagyszínpadon zenei koncertek kísérik. A fesztivál látogatói olyan előadókat hallgathattak meg eddig, mint a Heaven Street Seven, az Ivan and the Parazol, a Csík Zenekar, Boban Markovic, a Compact Disco, Lajkó Félix vagy Malek Andrea. 2017-ben utcazenei programmal egészült ki a zenei kínálat – a belváros több pontján feltörekvő, fiatal előadók muzsikáltak.

2017-ben először a fényfestés is markánsan megjelent a fesztiválon Rippl fénnyel fest! – Fényfestő Fiesta a Kaposvári Vigasságok terén címmel. A megyei önkormányzat és a múzeum közös udvarán bemutatott fényfestészeti csoda már első alkalommal is rendkívüli hangulatot teremtett a különleges helyszínen. Napközben az érdeklődők betekinthetnek a látványos tevékenység alkotófolyamataiba, így annak maguk is részeseivé válnak, este pedig a napközben készült munkákkal együtt kivetítik a műfajjal foglalkozó alkotócsoportok munkáit is. A program tulajdonképpen fesztivál a fesztiválban, az alkotótevékenységet a műfajjal összhangban lévő nagyszerű zenekarok koncertjeivel teszik még hangulatosabbá – 2017-ben például a Zagar húzta a talpalávalót.

A Szivárvány Kultúrpalota 2017-ben a Nemzetközi Természetfilm Fesztiválhoz csatlakozott természet- és környezetvédelmi tematikájú filmválogatásával. A Rippl-Rónai Fesztiválhoz annak teljes időtartama alatt szervesen kapcsolódik a vásár, amely minőségi kézműves és helyi termékekkel járul hozzá a hangulathoz. A rendezvény ideje alatt a Tourinform-iroda munkatársai városnéző sétákat vezetnek, melyeken bemutatják a város legszebb épületeit, tereit, utcáit.

A Compass Egyesület külföldi önkéntesei Rippl-Rónai József korát idéző jelmezekben vesznek részt a fesztiválon, ami fontos hangulati kiegészítő elem, illetve standjukon lehetőséget adnak az európai önkéntesség megismerésére.

A fesztivál utolsó napja mindig a gyerekeket helyezi a középpontba, hiszen május utolsó vasárnapja gyermeknap. Színpadi programokat, tevékeny, alkotó foglalkozásokat kínálunk a korosztály számára. A szabadtéri programokon túl a Csiky Gergely Színház is több elemmel csatlakozik a fesztiválhoz, még inkább felejthetetlenné téve a látogatók élményeit.

2019. május 19. vasárnap

Kaposvár
Kossuth tér, sétálóutca

További információk és forrás: https://vendeg.kaposvar.hu, 2019.01.30.