Paprikás krumpli bográcsban

Mit tegyél, ha váratlanul vendégek toppannak  hozzád ebédre, vagy vacsorára, és nincs mivel megkínálni őket, étterembe pedig nem akarsz menni, és persze egész délutános főzéssel se akarod elvesztegetni az időt? Ezekre a kérdésekre megoldás pontosan a paprikás krumpli. Rövid idő alatt el lehet készíteni, és nincs az az ember, aki nem szeretné. Persze most arra gondolsz, hogy hát nem ciki paprikás krumplival kínálni a vendégeket ebédre? Természetesen nem! Főleg ha azt a krumplit bográcsban készíted el. Már is nagyobb a fillingje, és még az íze is teljesen más. Mi már többször is elkészítettük, és egyszer sem csalódtunk benne.

Íme a recept:

Hozzávalók 8 személyre

  • 4 kg burgonya
  • 1 kg vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 db fehér paprika
  • 2 db paradicsom
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 6 ek fűszerpaprika
  • 3 db babérlevél
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 kg lángolt kolbász
  • 5 db virsli
  • só ízlés szerint
  • bors darálva ízlés szerint
  • laska gomba

Elkészítés

  1. A szalonnát felkockázod, és ropogósra sütöd a bográcsban, majd kiszeded, csak a zsírját hagyod benne.
  2. Belerakod a felaprított hagymát, és ha szükséges, akkor még kevés zsírt teszel hozzá. A hagymát üvegesre pirítod a zsírban.
  3. Hozzáteszed a meghámozott paradicsomot, és a paprikát felaprítva. A paradicsom kiengedett levében pár percet főni hagyod. Ha szükséges, egy kis vizet tehetsz hozzá.
  4. Sózod, borsozod ízlés szerint, és belemehet az őrölt piros paprika egy része is, vigyázva, hogy meg ne égjen.
  5. Felöntöd kis vízzel, majd mehet bele a nagyobb hasábokra vagdalt krumpli. A víz ne lepje el teljesen a krumplit, mert akkor nagyon híg lesz az étel.
  6. Beleteszed a babérleveleket, a fokhagymát, és a maradék őrölt paprikát.
  7. Ha felforrt, beleteszed a feldarabolt kolbászt, és tovább főzöd, amíg a krumpli teljesen megpuhul. Nem baj, ha kicsit szétfő, mert akkor sűrűbb lesz a szaft.
  8. A gyerekek miatt virsliket is tehetsz bele felkarikázva. A felnőtteknek pedig meg lehet bolondítani egy kis laska gombával is. Ezeket elég csak pár percig főzni.
  9. A legvégén visszateszed bele az elején kiszedett sült szalonna darabokat is.

Forrón, friss házi kenyérrel tálalod.

Tűzrakással együtt másfél óra alatt elkészíthető. Elkészítése alatt pedig meg lehet inni egy-egy üveg Csíki sört, vagy egy kis Villányi vörösbort a vendégekkel.

Jó étvágyat!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük