Kaposvári farsang

Időpont: 2019. február 1–3.

Segíts Csokonai Dorottyájának megtalálni szíve választottját, vagy fusd le az ország legkeményebb félmaratonját! Február elején Kaposvár történelmi belvárosában egy hétvége alatt mindkettőt összehozhatod. Jelmezes felvonulás, kézműves-paradicsom, dedaégetés. Mi így kergetjük el a telet.

Somogy néphagyományokban, népművészetben, hagyományőrzésben erős megye. Csodálatos, egyedi hímzései, gazdag táncdialektusai, ünnepkörökhöz kapcsolódó hagyományai, kézművessége – mind olyan érték, mely különlegessé, azonosíthatóvá teszi az itt lévő értékeket, és amelyek megmutatása hozzájárul a program egyedivé tételéhez és megújulásához.

A farsang a város kulturális életének legnagyobb múltra visszatekintő programja. Csokonai Vitéz Mihály 1798/99 telén, somogyi tartózkodása idején írta meg vígeposzát, mely egy farsangi bál napját mutatja be. A gazdag farsangi hagyományokat e műhöz kapcsolódóan bemutató hétvégi program egyre szélesebb körű programelemeket ölel fel. A hozzá kapcsolódó futóverseny mára a hagyomány részévé vált. A programelemek kiszélesítése a megújulásra való törekvést is jelzi. Ugyanakkor fontos, hogy a helyi hagyományok megőrzése adja a program gerincét – elsősorban a városhoz, annak közvetlen környezetéhez, illetve a Somogyhoz kötődő hagyományok megjelenése.

A hagyomány mindig helyi, az adott közösséghez tartozó. A helyben fakadó tiszta forrás megtartása, élővé tétele segíti a helyi identitás erősödését, de a turizmus ügyét is szolgálja: csak ami hozzánk tartozik, annak a megmutatása lehet vonzó a látogatók számára. A farsangi napok programjában a hagyomány megmutatása, élővé tétele, megélésének elősegítése kerül a középpontba.

A háromnapos rendezvényt minden év februárjának elején, a Dorottya-naphoz legközelebb eső hétvégén tartják.

Első napján, pénteken a diákságé a főszerep. Csokonai szobrának megkoszorúzása és az ahhoz kapcsolódó rövid program után kerül sorra a Deákfarsang, ahol az iskolák csapatai játékos, ügyességi versenyeken mérhetik össze tudásukat.

A program fő napja a szombat. Délelőtt elsősorban a gyermekeknek szóló kézműves-, az évszakhoz kötődő hagyományokat bemutató foglalkozásokat tartanak, ahol a hagyomány megismerésén túl a résztvevők maguk is tevékenyen vesznek részt. Az elkészült alkotásokat hazavihetik. 2017-ben kosarat fonhattak, babát készíthettek, szőhettek, valamint zajkeltő eszközöket (pl. bürökdudát) készíthettek és vihettek magukkal a délutáni felvonulásra.

A belvárosban kora délután akadályfutás, majd rönkhúzó verseny zajlik.

Ezután kezdődik a hagyományos farsangi felvonulás. Ezen elsősorban a megyében működő hagyományőrzők vesznek részt, de bárki szabadon csatlakozhat a felvonuláshoz. A hagyományőrző csoportok a Széchenyi térről indulva érik el a Kossuth teret, ahol rövid műsort is adnak. A téren, a templom lépcsőinél hagyományosan Csokonai művén alapuló előadást tekinthetnek meg a nézők, melynek során a polgármester Dorottyának adja át a város kulcsát, és azt kívánja neki, hogy idén farsangkor találja meg szíve választottját.

A belvárosi program télűző dedabábégetéssel zárul. Az esti órákban táncházon vehetnek részt az érdeklődők.

A vasárnap a sportolóké. Péter Attila, az ország legnépszerűbb futóspeakere történetesen kaposvári. 2010-ben félszázadik születésnapja alkalmából összehívta futóbarátait, akik futással akartak ünnepelni. Az akkor kijelölt félmaratoni 21 km immáron hagyománnyá vált, kevés hangulatosabb futóeseménnyel találkozni kis hazánkban.

További információk és forrás: https://vendeg.kaposvar.hu,2019.01.26.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük